Om oss

Kathrine og Arild

Kathrine Sandvold Lundgren og Arild Gaasvik er eiere og drivere av Vuku Gårdsmeieri og Dillmoen gård. Kathrine er født og oppvokst på Dillmoen som odelsjente, mens Arild har giftet seg til gård og grunn.

Gårdshistorien

Kathrine og Arild tok over gården Dillmoen i 2015, og startet opp med melkeproduksjon i 2017, med 90 tonn i melkekvote. Gården er hjemgården til Kathrine, og hun har vokst opp med melkekyr. Da de tok over, startet de jobben med å legge om til økologisk produksjon med en gang, og i dag er melk- og grasproduksjon Debio-sertifisert.

Derfor begynte vi med ysting

Tanken bak

Vår tanke bak å overta og drive gården, var at vi ønsket å skape en arbeidsplass hjemme, som genererte inntekt til oss begge. Med en forholdsvis liten gård i dagens målestokk, måtte det litt kreativ tenking til. Ysting var slett ikke det som sto øverst på lista da vi starta planlegginga med en mulig tilleggsnæring på gården. Vi var innom flere idéer; blant annet utvidelse av eksisterende driftsbygning og kvote, kjøttfe, utegris, inn på tunet – for å nevne noe.

Innføringskurs

Litt tilfeldig kom vi over et innføringskurs i ysting i Trondheim, i 2017, i regi av Matnavet på Mære og Sogn jord-og hagebruksskole. Etter det begynte interessen for ysting å ta seg opp. Vi deltok på flere ystekurs, og det gav absolutt mersmak – på flere vis. Dette var noe som kunne gi en tilleggsnæring på gården, det var god utnyttelse av ressurser som vi allerede hadde tilgang til og det var gøy å holde på med!

Italia og mozzarella

Til å begynne med hadde vi en plan om å satse på norske tradisjons-oster som hovedprodukt. Både brunost, kvitost og gammelost var produkter som var interessante å teste ut nærmere. Den planen ble imidlertid lagt på hylla da vi, litt tilfeldig, kom i snakk med Lise og Paolo, som er folkene bak olivenoljen Gold of Italy. De savnet en Italiensk ost på norsk melk; en norskprodusert mozzarella! Det første mozzarella-frøet ble sådd, og noen måneder senere ble vi med på besøk til Calabria regionen i Sør-Italia for å lære å lage ekte Italiensk mozzarella.

Fra idé til meieri

For å gjøre en lang historie kort: Mozzarella er en ost som er ganske vanskelig å lage. I Italia fikk vi en grundig innføring i mozzarella-kunsten, men det måtte mange mozzarellaoster til før vi fikk håndverket inn i fingrene og fikk til en ost vi selv var fornøyd med. En lang periode med testproduksjon og testsalg stod for tur når vi kom hjem fra Italia. Nå fikk vi virkelig testet ut kunnskapen vår. Men, nå hadde vi erfaring fra ystekurs i Norge og ystekurs i Italia. Disse kunnskapene samlet skulle vise seg å bli en vinner! Italiensk mozzarella laget av trøndersk melk var en skikkelig hit! Markedet var testet, og det var tydelig at dette var noe folk ville ha. Hvor går så veien videre? Jo, nå var det bare å brette opp ermene og sette i gang for å se om dette kunne bli et lønnsomt prosjekt. Proneo på Verdal, Innovasjon Norge og SMN var uvurderlige samarbeidspartnere i denne perioden. I samråd med gode rådgivere, bestemte vi oss våren 2020 for at vi skulle bygge Vuku Gårdsmeieri.

Bygget skal stå ferdig vinteren 2020/21.